Mus telling

 In Kerkjekoerier nr. 355 gelezen:

Aan het begin van het MUS seizoen was een artikel opgenomen om dorps bewoners te informeren dat spieden in het dorp met verrekijker een hoger doel heeft.  Het is een mooi huis aan huis blad waar Alain en Martine zich voorstellen aan de inwoners van Waterlandkerkje.

M.U.S. Vogeltelling een bijzondere hobby…!!!!

Martine en Alain aan de Turkeyeweg stellen zich voor aan het dorp. Alain zijn grootste hobby is tuinieren, groentes kweken, bomen snoeien, mulchen en fruit oogsten. En Martine assisteren bij haar hobby…..dat is n.l. vogels spotten, tellen een aantekeningen maken. Het is niet zo’n alledaagse hobby die haar voor dag en dauw naar buiten lokt. Zo vroeg uit de veren om je gevederde vrienden te zoeken, door luisteren, observeren en noteren.

Haar interesse voor alles wat te maken heeft met de natuur en in het bijzonder vogels, is gewekt toen zij nog op de middelbare school zat. Want…. je hebt leraren en leraren….

“Wij hadden echt een fantastische biologieleraar. Zijn lessen bestonden niet alleen uit saai lesmateriaal uit schoolboekjes. Nee, hij nam ons mee naar BUITEN, liet ons langs kreken struinen, mee de bossen in, waar hij ons leerde kijken, en….. LUISTEREN”.

Zo leerden we van alles over de natuur en de ecologische samenhang. Daar is mijn voorliefde voor vogels ontstaan!! Uiteraard doe ik ieder voorjaar mee aan de tuinvogeltellingen, de buurtjes doen ook mee. Er zijn steeds vaker mensen buiten en dan hoor je die gevederde vrienden ook.  Ik doe het samen met nog hele groep mensen, die polder voor polder afspeuren rond hun huis op zoek naar een prachtig vogeltje dat heel trouw is aan de partner.  Het betreft de Roodborsttapuit. Ze leven in een open terrein met ruwe lange grassen voorzien van uitkijkpost bij voorkeur op een weide paaltje of eenzaam in de top van een struikje. Ze zijn helaas heel schaars. En daarom ook prachtig om er heel af en toe eentje te mogen spotten. Ik zet ze in de computer bij M.U.S. (dat staat voor Meetsysteem Urbane Soorten van Sovon) tot grote hilariteit van m’n man en kinderen. Die dan zeggen “Mama gaat weer mussen tellen”. De gegevens worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. In het vroege voorjaar wordt in de maanden april, mei, en juni elke maand een keer geteld. Dus drie keer op tien verschillende plaatsen in en om Waterlandkerkje, steeds gedurende 5 minuten. Alle vogels die je ziet of hoort betekent een streepje op mijn lijst. De telling is twee keer ’s morgens een half uur voor zonsopkomst vroeg uit de veren en eenmaal rond zonsondergang. We tellen bij de Turkeyeweg, Torontostraat, de liniedijk…. in totaal op tien plaatsen.

Zo stonden we in het donker tijdens het voorjaar met onze verrekijker in de rondte te speuren, toen er een man ons op de schouder tikte en vroeg: “Woah bin judder mee bezig?” Betrokkenheid met het vreemde schouwspel van twee mensen die in het schemer donker door een verrekijker staan te turen was de aanleiding voor een geanimeerd gesprekje. Het werd een gekwetter van je welste. Zo zie je maar… je telt vogeltjes in een hesjes dat net als de sociale controle hier op ’t Kerkje nog helemaal oké is.

Wil je ook gluren met de buren naar je omgeving kijk dan op Vogelbescherming of https://www.sovon.nl/nl/MUS

Met dank aan Alain en Martine.