Terhofstede

Dit schilderachtige gehuchtje ligt in de polder tussen het dorp Retranchement en het stadje Sluis. In de landelijke omgeving bevindt u zich in het stroomgebied van het 13e -eeuwse Zwin. U kunt in de omgeving heerlijk fietsen en wandelen door de mooie natuur die West Zeeuws Vlaanderen rijk is. Verborgen langs het uitwateringskanaal liggen de pareltjes verscholen. Het is een stilte gebied waar uw al fietsend van kan genieten. Met namen als “Het Vinkennist” en “Fort Berchem” moet uw nieuwsgierigheid gewekt zijn.

Geschiedenis: Nadat Sluis was gevallen, bedreigden de Watergeuzen voortdurend de Vlaamse kuststreek. Brugge en het Vrije zochten op 5 mei 1589 naar middelen om zulks te beletten.  Het oostelijk bruggenhoofd in 1587 bij Terhofstede gebouwd, verschijnt in 1590 als “de sterckte van Qadzant”. In 1634 echter werd ten oosten van dit fort een nieuwe versterking aangelegd die Fort Berchem heette, genoemd naar Jan Godfroot en Christoffel van Berchem, die beiden in 1632 de helft van de Bewesten Terhofstedepolder hadden gekocht. Ga binnen op de oude redoute en ervaar tijden van weleer.

Het is kortom de ideale omgeving voor fiets- en wandelliefhebbers. Zeeuws-Vlaanderen biedt u rust, ruimte en ontspanning.