Vlinders

Meldingen en vragen
Binnen de vereniging doet een wisselend aantal leden vlinderwaarnemingen, waarbij ieder zijn/haar eigen interessegebied heeft. Zo houdt de een zich bezig met nachtvlinders en weer een ander geniet van wat overdag rondfladdert.

 

Vlinders herkennen met een voorbeeldblad ?

Buxusmot – Cydalima perspectalis

Buxusmot – Cydalima perspectalis

Ontdek de verschillen en weet welke in je tuin woont….

De vleugels van de buxusmot zijn wit met een donkere rand. De spanwijdte is ongeveer 4 cm. Er komt ook een zeldzamere, geheel bruine variant voor. De motten leven ongeveer acht dagen en een vrouwtje kan tot vijfhonderd eitjes leggen. De jonge rupsen zijn vuilgeel en enkele millimeters groot, maar groeien snel uit tot felgroene exemplaren met een zwarte kop. Ze kunnen tot 4 cm lang worden en zijn dan bijna een maand oud. Na het rupsstadium verpoppen ze in de achtergelaten spinsels. Het popstadium duurt ongeveer veertien dagen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Buxusmot

Op zaterdag 5 maart organiseert De Vlinderstichting haar jaarlijkse Landelijke Dag. Een dag vol films, lezingen en inspiratie. Dankzij de versoepelingen is het op het nippertje gelukt: we mogen u weer uitnodigen in de Junushoff in Wageningen. Deelname is gratis!

Kan of wilt u liever niet in Wageningen aanwezig zijn? Dan kunt u de dag natuurlijk ook digitaal volgen.

Alles over vlinders en libellen

We starten de dag met een prachtige film. Daarna zijn er verschillende sprekers. Medewerkers van De Vlinderstichting, maar ook andere experts, waaronder een Vlaamse bijdrage. Speciale aandacht is er in 2022 voor het meetnet libellen, dat 25 jaar bestaat. Wat hebben we allemaal ontdekt in die tijd, welke libellen doen het goed en om welke maken we ons zorgen?

Aanmelden

Live en online

De dag is een beetje anders dan u van ons gewend bent. Deelname, koffie en thee zijn gratis. Er is geen lunch; we verzoeken u die zelf mee te nemen.

Meld u dus nu gratis aan voor Landelijke Landelijke Dag op 5 maart 2022 in de Junushoff te Wageningen. Geef op het formulier aan of u naar Wageningen komt, of liever online aansluit. Vanwege de korte termijn is de Landelijke Dag dit jaar helemaal gratis. Wij stellen een vrijwillige bijdrage wel zeer op prijs.

Meer lezen en aanmelden

Programma

Het programma bestaat uit drie themablokken, ieder ruim een uur. Tussen de blokken is een korte pauze, zodat u even de benen kunt strekken of een kopje koffie kunt inschenken.

  • Terugkijken en vooruitzien
  • Onderzoeken, nu en in de toekomst
  • Genieten en beschermen

Bekijk het programma

Tot ziens op de Landelijke Dag

Wij hopen van harte u te mogen verwelkomen op De Landelijke Dag op zaterdag 5 maart 2022 in de Junushoff in Wageningen. Digitaal of live: het wordt een feest om u weer te ontmoeten!

Contact
Indien u vragen of opmerkingen heeft, is het dan ook het handigst u via vlinders@duumpje.nl tot de werkgroep leden te richten. Binnen de actieve vlinderaars wordt dan bezien wie u het beste te woord zal kunnen staan.