Pont Avancé

Pont Avancé

Het betreft de oversteek met een veerpont over de Passageule-Linie nabij de Jufferschans in het Zuiddiepe naar de Braakman. Het was de verbinding tussen Watervliet en IJzendijke voor mensen en goederen in Vlaanderen. Na de 80-jarige oorlog, in 1702 liet Van Coehoorn de Jufferschans onder IJzendijke verstreken en bij de ondieptes ten westen  van het fort Turkeije drie redoutes aanleggen:  Het Vrije, Middelburg, Constantinopel. Bij een dam in de Passageule verrees Fort Nieuwendam en ter bewaking van de Linie van de Zuiddiepe  kwamen het Westfort en Oostfort.

Het even verderop direct ten zuiden van IJzendijke gelegen gehucht Ponte kwam op die zo noodlottige  20 oktober 1944 in het nieuws door de explosie van een tank met nitroglycerine, die aan 46 mensen het leven kostte. Deze zeer explosieve brandstof werd door het Britse leger gebruikt om grote percelen grond mijnenvrij te kunnen maken. De ontploffing deed zich voor op een boerderij aan de Isabellaweg, waar militairen verbleven tijdens De Slag om de Schelde. Wellicht is een tank met nitroglycerine ontploft, maar het is ook mogelijk dat de explosie door een mijn werd veroorzaakt. Een monument herinnert aan de ontploffing die zich 20 oktober 1944 voordeed op een boerderij .

Na een bezoek aan museum Het Bolwek in IJzendijke volg je de Linie in zuidelijke richting naar buurtschap de Pyramide met laag weide land en de Clarapolderkreek. Bedenk dit water is met de hand gegraven, als linie stelde het niet veel voor in strenge winters.