BERLIJN, 28 februari – Door de mens veroorzaakte klimaatverandering veroorzaakt gevaarlijke en wijdverspreide verstoring van de natuur en beïnvloedt het leven van miljarden mensen over de hele wereld, ondanks inspanningen om de risico’s te verminderen. Mensen en ecosystemen die het minst in staat zijn om het hoofd te bieden, worden het hardst getroffen, aldus wetenschappers in het nieuwste rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), dat vandaag is vrijgegeven.
“Dit rapport is een ernstige waarschuwing voor de gevolgen van nietsdoen”, zei Hoesung Lee, voorzitter van het IPCC. “Het laat zien dat klimaatverandering een ernstige en toenemende bedreiging vormt voor ons welzijn en een gezonde planeet. Onze acties van vandaag zullen bepalen hoe mensen zich aanpassen en de natuur reageert op toenemende klimaatrisico’s.”
De wereld wordt geconfronteerd met onvermijdelijke meerdere klimaatrisico’s in de komende twee decennia met een opwarming van de aarde van 1,5 ° C (2,7 ° F). Zelfs het tijdelijk overschrijden van dit opwarmingsniveau zal resulteren in extra ernstige gevolgen, waarvan sommige onomkeerbaar zullen zijn. De risico’s voor de samenleving zullen toenemen, ook voor infrastructuur en laaggelegen kustplaatsen.
De samenvatting voor beleidsmakers van het IPCC Working Group II-rapport, Climate Change 2022: Impacts, Adaptation and Vulnerability, werd op zondag 27 februari 2022 goedgekeurd door 195 lidregeringen van het IPCC, via een virtuele goedkeuringssessie die werd gehouden gedurende twee weken vanaf 14 februari.
Dringende actie vereist om de toenemende risico’s het hoofd te bieden
Verhoogde hittegolven, droogtes en overstromingen overschrijden nu al de tolerantiedrempels van planten en dieren, waardoor massale sterfte in soorten zoals bomen en koralen wordt veroorzaakt. Deze weersextremen treden tegelijkertijd op en veroorzaken trapsgewijze effecten die steeds moeilijker te beheersen zijn. Ze hebben miljoenen mensen blootgesteld aan acute voedsel- en wateronzekerheid, vooral in Afrika, Azië, Midden- en Zuid-Amerika, op kleine eilanden en in het Noordpoolgebied.
Om te voorkomen dat er steeds meer mensenlevens, biodiversiteit en infrastructuur verloren gaan, zijn ambitieuze, versnelde maatregelen nodig om zich aan te passen aan de klimaatverandering en tegelijkertijd de uitstoot van broeikasgassen snel en diep te verminderen. Tot nu toe is de vooruitgang op het gebied van aanpassing ongelijk en zijn er steeds grotere verschillen tussen de genomen maatregelen en wat nodig is om de toenemende risico’s het hoofd te bieden, aldus het nieuwe rapport. Deze verschillen zijn het grootst onder bevolkingsgroepen met lagere inkomens. Lees verder………….