Bos van Erasmus/Knockert

Wie wordt er niet blij van…

Natuurgebied Bos van Erasmus ook wel de Knokkert genoemd heeft niets met knokken te maken. Een knok is een hoger gelegen stuk in het land en eigenlijk net geen heuvel, het is meer een bult. Deze bult bij Nieuwvliet hoorde oorspronkelijk bij de hoeve van de familie Erasmus, die er een rijke beplanting aanlegde. In 1971 kocht Staatbosbeheer de hoeve en legde er nog 12 hectare bos bij aan. Je vindt er allerlei dieren zoals uilen, spechten en salamanders. Het Bos van Erasmus vormt nu een natuurgebied van ruim 27 hectare en wordt de Knokkert genoemd. Je kunt er heerlijk wandelen en kinderen kunnen er klimmen, klauteren, ontdekken en spelen.

We voeren er het broedvogel monitoring project voor Sovon uit met de vogelwerkgroep. Mensen gaan een uur voor zonsopkomst te voet door het gebied om vogelgeluiden te herkennen en broedterritoria te determineren voor wetenschappelijk gebruik.

Het bos is makkelijk per fiets, wandelend of met de auto te bereiken. Het uitgestippelde Knokkertpad is  leuke manier om het gebied te beleven door jong en oud. Neem een dagje vrij  want zeker voor de kleine wandelaar is dit pad een hele belevenis! In het bos vind je beuken, populieren, essen en esdoorns en er leven allerlei dieren, zoals uilen, spechten, salamanders en nog veel meer. Overal op dit belevenispad kunnen kinderen (en papa’s, mama’s, opa’s en oma’s) klimmen, klauteren, ontdekken en spelen. Op verschillende plekken op het pad worden kinderen uitgedaagd om te spelen op mooie en veilige speeltoestellen. Tijdens een wandeling op dit pad kunnen de kinderen huppelen en springen op de huppelpalissaden, klimmen in het spinnenwebnet, kopje duikelen op het driedubbele duikelrek, hun evenwicht testen op de balanceerstam, hangen en zwaaien aan de ringenbaan en tot grote hoogte klimmen op de klimstam. Tijdens het wandelen kom je allerlei leuke denk- en doe-opdrachten tegen die allemaal te maken hebben met de natuur. Kortom, een leerzaam en actief wandelpad voor de hele familie!

Bron: Staats Bos Beheer e.a.