Vlinderstichting

Het vlinderseizoen is afgelopen. En binnenkort gaat de wintertijd alweer in! Als de zon schijnt kan je nog een dagpauwoog zien vliegen, maar de meeste vlinders maken zich op voor de winter. Hoe ze dat doen lees je hier. Zelf aan de slag tijdens de donkere dagen? Neem dan eens een kijkje bij onze vlinderschilderijen!

Vlinders in de winter

Wist je dat er vlinders zijn die een winterslaap houden? Die kun je nu zelfs in huis tegenkomen! Op een beschutte plek verschuilen ze zich 5 maanden lang. Wat moet je als je zo’n vlinder in je huis vindt?

Lees het hier

Borstelrupsen

Afgelopen maand werden er heel veel rupsen van de meriansborstel gemeld. Als de dagen korter worden, kruipen de rupsen weg en gaan op zoek naar een veilige verpoppingsplek. De naam verwijst vermoedelijk naar Maria Sibylla Merian (1647-1717) entomologe en kunstenares, die met haar penselen (de borstels van de rups) de metamorfose van rups naar vlinder vastlegde.

Lees verder

Zingende dagpauwogen

Sommige vlinders kunnen geluid maken, zoals bijvoorbeeld de doodshoofdvlinder. Maar ook de dagpauwoog kan het! Het is een sissend geluid en als je een dagpauwoog in overwintering stoort kun je het horen. Denise van Bogaert legde het vast op film.

Bekijk het filmpje

Vlinders schilderen

Je eigen vlinder-schilderij aan de muur: hoe leuk is dat? In samenwerking met Schilderen op nummers hebben we een aantal prachtige schilderdoeken ontwikkeld. Op het doek zijn nummertjes geprint die je helemaal zelf kunt inkleuren met acrylverf.

Bekijk de doeken

Diana-uil nu te zien

Heel wat nachtvlinders die rondvliegen in het najaar vertonen herfsttinten in hun vleugels. Maar de diana-uil volgt dit patroon niet. Deze nachtvlinder heeft pistachekleurige, zachtgroene tinten. Op dit moment zijn er redelijk wat meldingen van deze prachtige nachtvlinder.

Lees meer

Verder in het nieuws

Hoe staat het ervoor met BIMAG (LTO Noord)
Interview met projectleider Jurriën van Deijk