Voorjaarsvogels

Beste medetellers,

Zondagmorgen eerste ontbijtje in de tuin genoten,  begeleid door een vroeg morgen concertje van de aanwezige tuinvogels was het vooral genieten van de grote groepen overvliegende vinken, graspiepers en putters maar het record aantal werd overduidelijk gehaald door de massale spreeuwenzwermen. Ze kozen allen voor de Oostelijke richting dus of het hier nu om werkelijke trekbewegingen  ging of om foerageer verplaatsingen van op trek zijnde vogels is een vraag voor de trektellers, ik kon er enkel maar ven genieten.

Dat de trek al goed op gang is zag ik vrijdag avond nog toen ik vanuit de auto 25 grote overvliegende silhouetten spotte. Ik dacht nog even aan oostelijk verwaaide kraanvogels maar na een zoveelste roekeloos parkeer in de berm maneuver en een sprong uit de auto met de kijker in de hand werden het 25 ooievaars.

De lente wordt dan ook niet enkeldoor de tuinvogels op gezang onthaald maar in de weide zijn graspieper en veldleeuwerik ook al volop aan het zingen en vanuit de bomen klinkt alweer het vertrouwde tjiftjaf.

Naast de kokmeeuw, die al serieus aan nesten (of wat daar in zijn geval voor moet doorgaan) begint te denken, verschijnt nu ook weer zijn gepimte evenknie. Twee weken geleden dacht ik nog de eerste te hebben gespot maar met Eric in de buurt ben je zelden eerst en Leo had ze ook al op waarnemingen gezet, ik heb het over de luxe versie van de kokmeeuw; die waarbij op kleuren niet wordt bezuinigd en zwart gitzwart is alsook rood vuurrood;  die in plaats van met een schrille HIAAAAR zijn komst aan te kondigen, een gedistingeerd en bescheiden miauw vanuit de lucht naar beneden laat dwarrelen ,  de zwartkopmeeuw dus.

De gorzen die ik onderweg tegenkwam heb ik maar eens extra goed bekeken, je weet maar nooit met die zanggors-gekte bij de Doelpolder maar deze Amerikaanse superster wordt steevast gevolgd door een leger paparazzi en zit blijkbaar nog steeds in Doel. Nog geen sprake van een Europese tour dus bij mij enkel rietgors te melden.

De ganzen, reigers en roofvogeltelling stelde bij mij niet erg veel voor. Hoewel ik op zaterdag nog grote groepen ganzen tegenkwam was het al snel duidelijk dat ze niet voor mijn polders hadden gekozen. Enkel bij nr 1 wat kleine groepjes (GGa 62, CGa 88, BG 108). Wellicht laatste halsbandje van het seizoen kunnen spotten, oude bekende R95 uit Zierikzee. Verder geen noemenswaardige waardige aantallen te melden buiten misschien de 16 pijlstaarten wat voor Nr1 best wel veel is.

Gelukkig had ik met de vervroegde roodborsttapuiten telling iets anders om op te focussen en  niet zonder succes. De vouwfiets in de auto heeft weer duidelijk opgebracht, zelfs tijdens deze vroege telling kwam ik op 19 individuen waarvan 5 koppeltjes, dat beloofd. Eén mannetje had er zelfs zo’n zin in dat hij al aan het zingen sloeg. Heb op zaterdag bij natuurgebiedje de Reep, net voorbij de forellenvijver een landbouwweggetje naar links (exacte locatie staat op waarnemingen), ook nog een mannetje gespot. Ik denk dat dit tot de gebieden van Lucien behoort en hij zal dit territorium waarschijnlijk al wel kennen. Maar of hij er nu nog zit betwijfel ik want een paar minuten later kwam er van over de nabije akker een Smelleken aangezoefd die even halt hield in de wei op vijftiental meters van mij vandaan (waarvoor dank) om dan zijn razende snelle vlucht weer verder te zetten, richting roodborsttapuit.

Gevederde groeten,

Wouter