Toezicht Openbare Ruimte

Beste mensen van ’t Duumpje,

Ik ben veel op het strand te vinden, vooral in de herfst en winter, als het minder druk is. De laatste jaren valt het me steeds meer op dat mensen zich niet aan de regels houden en dat er veel door het duingebied gelopen wordt, en dat er veel loslopende honden rondrennen en zo de dieren verstoren. Ook is het sinds de toename van vakantieparken steeds het jaarrond drukker, en zijn er meer en meer mensen met honden die de ontlasting overal laten liggen. Ik zou graag zien dat het duidelijker gemaakt wordt welk gebied is om te wandelen en waar het verboden is. Er zijn namelijk stukken duin waar schapenhekken staan, maar ook veel waar dat niet is, en dan staat er 1 bordje dat men het duingebied niet mag betreden, maar alleen in het Nederlands en het is een blauw bord, wat mogelijk niet heel duidelijk is.

Ik zou voorstander zijn om een losloopverbod voor honden in het duingebied in te stellen, en duidelijker aangegeven borden, om de dieren te beschermen.

Ook heb ik al meegemaakt dat er een zeehondje aan het rusten was en dat er mensen met loslopende honden komen, dat de honden dreigend en blaffend rond het dier staan en dat de eigenaar vooral bezig is met filmen van de zeehond ipv zijn honden er weg te houden.

Helaas zijn veel mensen zich niet goed bewust,  of hebben ze er lak aan, wat het doet met de wilde dieren als hun honden hun leefgebied verstoren, en ik vind het verdrietig om te zien.

Misschien kunnen jullie hier wat mee, of kunnen jullie me zeggen waar ik moet zijn om hier actie op te ondernemen?

Ik hoor het graag,

Met vriendelijke groet,

Teuntje

Op het strand gelden de regels van de gemeente Sluis. (https://www.gemeentesluis.nl/Toeristen_en_Bezoekers/Stranden)

De duinen vallen onder het Waterschap Scheldestromen, behalve in de beschermde natuurgebieden Verdronken Zwarte Polder, Waterdunen en  ’t Zwin: daar worden ze beheerd door Het Zeeuwse Landschap. Daar geldt (en staat dat ook duidelijk op de borden aangegeven ) dat honden aangelijnd moeten zijn. Bij Het Zeeuwse Landschap zijn wel mensen in dienst, die de bevoegdheid hebben, maar die zijn begrijpelijk niet permanent aanwezig in de gebieden die onder hun verantwoordelijkheid vallen.

Wel kun je van de overheid in de openbare ruimte verwachten dat Handhaving tussen Hoofdplaat en Cadzand-bad drie maal per dag een ronde toezicht uitoefent. Dat blijkt noodzakelijk bij de huidige moraal, ethiek, respect en gedraging van onze medemens.