Omroep Zeeland bij Slaapplaats telling.

Ganzen tellen op zaterdagochtend;

‘Het is verslavend’

Een groepje van achttien vroege vogels kwam vanochtend bijeen in Hoofdplaat om ganzen te tellen. In totaal zijn er 10.050 ganzen geteld, op weg van hun slaapplaats op de Hooge Platen naar de plek waar ze overdag eten. Dat lijkt een behoorlijk aantal, maar vergeleken met vorig jaar valt dit mee. Toen waren het er namelijk ruim 25.000.
Vroege vogels tellen ganzen in Hoofdplaat
Opvallend is dat afgelopen weekend zo’n 20.000 ganzen geteld zijn in de polders in de buurt. Dat zou betekenen dat de dieren ’s nachts in hun eetgebied blijven en niet naar de slaapplaats trekken.
De Hooge Platen op de Westerschelde is de ultieme slaapplaats voor ganzen. Vorige week werd het aantal ganzen in hun eetgebied geïnventariseerd, vandaag werd er geteld hoeveel er daadwerkelijk naar de slaapplaats zijn gegaan en dat viel een beetje tegen: “Ik begrijp niet hoe dat komt want de Hooge Platen is een beschermd gebied en daar kunnen de vogels veilig overnachten”, vertelt Eric Marteijn van vogelwerkgroep ’t Duumpje.

Leerzaam

Ondanks het lage aantal heeft de groep zich wel vermaakt. Walter de Milliano deed zelfs niet eens mee met de telling, maar kwam voor de belevenis. “Ik heb wel een telescoop meegenomen en een verrekijker. De ganzenkenners kunnen me dan uitleggen hoe ik verschillende soorten kan onderscheiden en dat vind ik erg interessant.”

Fanatieke teller

Marteijn is wel fanatiek teller. “Het is geen exacte wetenschap, we maken een goede schatting van hoeveel het er ongeveer zijn. Je telt ze van achter naar voren. Zolang het er onder de vijftig zijn kun je ze per stuk tellen, anders tel ik ze per tientallen en het belangrijkste is om niet in paniek te raken.” Ook Fred Schenk tuurt geconcentreerd naar de lucht: “Je kunt de gans herkennen aan het geluid dat die maakt en anders kijk je naar de tekening van de gans op het veerkleed.”
Ganzentelling Nummer Een
Ganzencoördinator Huub Buysse houdt bij hoeveel ganzen er geteld worden in Hoofdplaat© Omroep Zeeland
De taken zijn deze ochtend goed verdeeld. Huub Buysse is ganzencoördinator in Zeeuws-Vlaanderen en houdt de aantallen bij in een tijdschema. “Het is belangrijk om de telling in tijdblokken te verdelen want zo kunnen we precies zien welke soorten er op welk moment in welke richting trekken”, zegt hij. “Op die manier kunnen we onderzoeken hoe de ontwikkeling van populaties is, waar de ganzen overlast geven en waar deze gestimuleerd kunnen worden.”

Landelijke telling

In heel Nederland worden de ganzen geteld in opdracht van Sovon Vogelonderzoek Nederland, een non-profit organisatie die het voorkomen en de ontwikkeling van Nederlandse vogels bijhoudt. Marteijn doet al vijftig jaar mee met de telling en het verveelt nooit: “De samenstelling veranderd ieder jaar. Als je er van houdt hoef ik niet uit te leggen hoe fascinerend het is, als je er niet van houdt dan kan ik het niet uitleggen. Dat tellen en spotten werkt voor mij verslavend, er is altijd wel wat te beleven.”

Vervolg onderzoek

Marteijn is tevreden over de telling van vandaag ondanks dat het minder opleverde dan hij had gehoopt: “Het was een grote groep mensen die hebben meegeteld en ik heb het idee dat ik geen gans gemist heb.” Samen met de vogelwerkgroep wil hij wel onderzoeken waar de ganzen dan wel slapen. “Deze week was het helder en onbewolkt en op heldere nachten blijven ganzen vaker in hun eetgebied hangen. Toch gaan we de komende tijd in de avond nog een keer naar de plekken waar ze mogelijk zitten om te zien of ze daar ook overnachten. Het avontuur is dus nog niet voorbij”, aldus Marteijn.