Wetenschap – ruimtelijk.

Dit weekend is de James Webb Space Telescoop – het grootste en meest ambitieuze ruimte-observatorium ooit gebouwd – in bedrijf gegaan in de ruimte.

Maar wat gaat hij daar eigenlijk doen? James Webb Systems Engineer Maurice te Plate van ESA vertelt waarom Webb een infraroodtelescoop moest worden, welke instrumenten er aan boord zitten en waar hij precies naar gaat kijken.

De James Webb Space Telescope (Webb) is het volgende grote ruimtewetenschappelijke observatorium na Hubble, ontworpen om openstaande vragen over het heelal te beantwoorden en baanbrekende ontdekkingen te doen op alle gebieden van de astronomie. Webb zal verder in onze oorsprong kijken: van de vorming van sterren en planeten tot de geboorte van de eerste sterrenstelsels in het vroege heelal. Webb is een internationaal samenwerkingsverband tussen NASA, ESA en CSA. De telescoop werd kerst 2021 gelanceerd op een Ariane 5 vanuit de Europese ruimtehaven in Frans-Guyana.

  

Ze helpt ons begrijpen hoe het leven op aarde is ontwikkeld. Omdat te kunnen doen op 1,5 miljoen kilometer van de aarde gaat het apparaat zich openvouwen. Meetinstrumenten  afkoelen naar -235 tot -267 graden Celsius zodat de Spectrograaf het Infra Rood licht kan ontleden dat moleculen van 13 miljard terug uitzenden.

Onze maatschappij heeft via ESA bijgedragen aan twee van de vier wetenschappelijke instrumenten aan boord van Webb: NIRSpec en MIRI. “Het is te danken aan de uitmuntendheid van de Europese industrie en wetenschappelijke gemeenschap dat de ontwikkeling van deze complexe instrumenten mogelijk is gemaakt”. Het zal de zin van ons streven om beter om te gaan met ons leven duidelijk maken,

 

Décollage champ large, le 25/12/2021. | Wide view lift-off. 12/25/2021.

Kijk hoe het gereedmaken verloopt:

https://dlmultimedia.esa.int/download/public/videos/2021/12/041/2112_041_AR_EN.mp4

Meer lezen over de James Webb Telescoop kan onder andere hier: Webb – Seeing farther. Of hier: Follow The Story – Webb Space Telescope.

Bekijk het op youtube:

Er zijn ook luister fragmenten

https://www.bnr.nl/player/audio/10212344/10462845