Visdiefjes op herfstspeurtocht in Het Bos van Erasmus

 Zondag 10 oktober 2021

Het was een prachtige, zonnige herfstdag. 9 kinderen hadden zich verzameld op het parkeerterrein van het natuurgebiedje.

Aan de hand van een plattegrond van het bos, waarop de te lopen route was aangegeven, moesten de kinderen hun weg zoeken. En dat was niet het enige speurwerk, want er was ook een zoekkaart met daarop foto’s van allerlei herfstplaatjes uit dit bos. Bij elk plaatje stonden 3 beschrijvingen, waarvan de kinderen de juiste moesten aankruisen. Daar hoorde dan weer een letter bij, waarmee de kinderen aan het eind van de tocht een slagzin konden maken.

Dat kinderen heel goed kunnen zoeken bleek wel; zij vonden allerlei paddestoelen, die wij volwassenen over het hoofd hadden gezien, bv. De porceleinzwam, plooirokjes en de kopergroene bekerzwam. Indrukwekkend was de grote zadelzwam.

Tijdens de speurtocht verzamelden de kinderen ook allerlei materialen, die ze mooi vonden om na afloop van de tocht te verwerken in een mooie herfstkrans. Deze moesten ze wel eerst zelf vlechten van wilgentakken en dat viel niet mee. Maar na afloop zagen we prachtige kransen getooid met rozenbottels, meidoornbesjes, sleedoornbessen,  gekleurde herfstbladeren, zaadjes van de esdoorn, bolsters van kastanjes en dopjes van beukenootjes.

Met een prachtige herfstkrans, een zakje walnoten en een mooie zoekkaart keerden de kinderen weer huiswaarts, met dank aan Sabine, Irene, Reggy en Dilia.