Ganzentelling 14-nov-21

Beste medetellers,

Over de ganzentelling kan ik vrij kort zijn, het had meer iets weg van een zomertelling. Met veel moeite nog 43 CG bijeen gesprokkeld en dan de veelzeggende aftelrij : 5 GG, 4 BG, 3 SG, 2 NG. Wel honderden overvliegers maar mijn netjes omgeploegde akkers en pas ingezaaide raaigras  velden konden er geen enkele verleiden tot landen. Aantallen reigers en roofvogels in de dezelfde grootorde, weinig wind dus voor roofvogels wel enigszins te verwachten.

Dan maar naar de buren getrokken want zag  ’s morgens vanop de telpost met Eric dat de joggers in de waterdunen wel heel dicht bij de ganzen konden passeren zonder ze te laten opvliegen en jawel, zolang je maar op het pad blijft kan je de hele groep van erg dichtbij bekijken terwijl ze rustig doorgaan met foerageren, Ideaal om ringen te spotten. Duizenden ganzenhalzen en poten verder vond ik uiteindelijk 3 jonge brandganzen (2020) met halsband uit Zierikzee en nog 3 meer mature (2013/2016/2018) met pootringen uit Westplaat waarvan er 1 dit jaar broedde bij het Haringvliet. Nog een andere had wel een zeer opmerkelijke ring-code meegekregen. Een rode ring (Red) met de letter U  en een zwarte ring (Noire) met de letter D leverde afgekort de code RUND op.

In een afgelegen hoekje, best goed verscholen, stonden ook nog 2 rotganzen die zich duidelijk distantieerden van de grote groepen anderssoortige, toch tenminste 2 die zich aan de geldende maatregelen in verband met de vogelgriep weten te  houden.

Leek overgens het weekend van de watersnip wel met 189 gespotte exemplaren in totaal, waarvan de grootste groep die ik ooit bij elkaar telde van 113 op zaterdag in de Sophia polder zat, maar ook nog 32 bij nr 1 (buitendijks), 25 bij de zwarte polder en 19 in de Blikken. Verder nog hier en daar verschillende  grote groepen van een 80-tal sijzen (niet echt groot naar Erics maatstaven) en een  350-tal kramsvogels met een paar koperwieken tussen zien passeren.

1 Lepelaar gokt in elk geval op een zachte winter want zag hem vrijdag en zondag moederziel alleen aan de Schelde oever. Ik vermoed een jonkie die de vlucht naar het zuiden gemist heeft maar kon dit niet duidelijk genoeg zien. Hopelijk kan hij nog aansluiten bij andere overwinteraars.

Heb zaterdag namiddag Roger net misgelopen in de blikken want zat naar dezelfde groep ganzen te gluren. Tussen de verwarrende hybriden een oude bekende brandgans van 2 jaar oud uit Zierikzee die blijkbaar best tevreden is in Nederland met een sporadisch tripje naar Texel als hoogtepunt. Maar onder het kleinere groepje kolganzen bevond zich een echte oude rot met halsband G86. Deze werd in 1999 geringd in Utrecht en heeft er in zijn 22 jarige carriere reizen naar Noord-Duitsland en Roemenië opzitten.

De locatie op mijn telefoon is blijkbaar niet erg exact want, hoewel de naam van gebied wel juist ingevuld stond, bevond ik mij op het ogenblik van de waarneming blijkbaar aan de Amerikaanse westkust in Seattle. Na heel wat zoeken en prutsen, zit niet elke dag op die site, eindelijk toch nog kunnen corrigeren op geese.org,  oef.

Gevederde groeten,

Wouter