Roerdomp gesignaleerd

De vogel is een compacte, geelbruine reiger met donkere patronen. In rietland is de camouflage volmaakt. De roerdomp valt vooral op door zijn geluid, het lage, diepe ‘hoempen’. In vlucht vallen de brede vleugels, dikke hals en lange tenen op.

Roerdompen zijn mysterieuze vogels die moeilijk te zien zijn. De ‘paalhouding’ van roerdompen (het imiteren van een pol riet door stijf rechtop te gaan staan) is beroemd. Het vreemde ‘hoempende’ geluid van roerdompen draagt daaraan nog bij. Roerdompen broeden in moerassen die rijk zijn aan stevig, oud waterriet. Het zijn stand- en trekvogels, die in strengere winters forse verliezen kunnen lijden. Vissen, kikkers, muizen (’s winters) en grote insecten vormen de belangrijkste voedselbron. Roerdompen jagen meestal in rietland, in of vlak boven het water.

De beste wensen voor 2022 allemaal, de eerste grote waarneming is voor ons al binnen. Vanochtend in het riet van de Baarzandse kreek een roerdomp gezien. Op het juiste moment op de juist plaats, geweldig. Dit was tijdens een geplande MAS telling van Topgebied Groede, op diverse (3) locaties in totaal 11 patrijzen gezien.

Met dank aan Ruud en Emmy.

Dit bericht is geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink.