18 december 2011 ganzen tellen

Voor onze maatschappelijke stage zijn we op zondag 18 december om tien uur met Eric, onze stagebegeleider, naar Toon Sparrenboom in Schoondijke gegaan. Toon is een vogelaar bij ’t Duumpje. We reden met Toon door de polders rondom Schoondijke en langs de zeedijk nabij Breskens. Onderweg zijn we verschillende keren gestopt en hebben we verschillende soorten ganzen geteld. De ganzen worden geteld zodat we weten hoeveel ganzen er in Nederland zijn en of het aantal ganzen meer of minder wordt. Dit kan worden vergeleken met de cijfers van het vorige jaar. De grote aantallen ganzen is een prachtig gezicht, maar ze kunnen ook flinke schade aanrichten aan landbouwgewassen. Om de ganzen te tellen moesten we door een verrekijker naar de zittende ganzen kijken en die tellen. Dit doe je door een deel van de ganzen te tellen en dan te kijken naar hoe groot de groep is. Toon had een telescoop mee, daarmee konden we de ganzen goed dichtbij halen. We zagen verschillende soorten ganzen, zoals de grauwe gans, de kolgans, de nijlgans, de canadese gans en rietganzen. Verder moesten we ook patrijzen tellen. We zijn zo’n 4 uur bezig geweest. Tussendoor hebben we bij Toon gegeten. De tellingen worden doorgegeven aan SOVON, de vereniging vogelonderzoek Nederland. SOVON  coördineert de vogel tellingen en voert onderzoek uit. Ze kijken jaarlijks naar voor- of achteruitgang van vogels en naar het hoe en waarom van deze veranderingen. Met tel gegevens en gericht onderzoeksprojecten draagt SOVON bij aan de onderbouwing van een verantwoord ganzen beleid in Nederland.
Wij vonden het een leuke en leerzame activiteit binnen onze Maatschappelijke Stage.
Sander en Yoeri Vink

Dit bericht is geplaatst in Kiekendieven (jongeren 12-16 jaar). Bookmark de permalink.