Op muizenkamp met de Visdiefjes

Verslagje van het nachtdierenkamp (muizenkamp) van de Visdiefjes en de Stekkertjes
Ook dit jaar was er weer een, zoals wij dit noemen, een muizenkamp georganiseerd en wel op 18 en 19 juni. Dit in samenwerking met de Stekkertjes, jeugdgroep van de Steltkluut van het oostelijk deel van west-zeeuws vlaanderen. Wij kijken er als begeleiding altijd naar uit wetende dat de kinderen er altijd veel zin in hebben.
Zo ook dit jaar, waren er weer veel aanmeldingen. Dit jaar was de organisatie in handen van de Steltkluut.

Zaterdagavond om 19.00 werden de kinderen verwacht bij Braakman-Noord en die mochten gelijk de tent opzetten in de boomgaard achter de boerderij. Het weer zag er gelukkig iets beter uit dan de dagen ervoor.
Ook dit jaar mochten we de muizenvallen weer gebruiken en ze waren de avond ervoor uitgezet om te kijken of er wel muizen op het voer af kwamen dat erin gestopt was. Alleen moesten de vallen nu op scherp gezet worden, en na een korte uitleg van Dilia gingen we op pad. Het was nog een hele klus om alle vallen te vinden die ze verstopt hadden.
Eenmaal rond het kampvuur gezeten en ieder zijn verhaaltje had gedaan begon het toch wel wat te regenen, gelukkig konden we gebruik maken van de Braakmanboerderij dus met z’n allen lekker droog binnen en daar had Anja nog een verhaal over een uilskuiken…je zou zeggen dat dit geen slimmerik is maar schijn bedriegt dus als je goed geluisterd had weet je nu dat dit eigenlijk een heel slim iemand is.
Gelukkig werd het droog buiten en werd de groep opgesplitst en daarna in de schemerdonker op pad om de vallen te controleren. Vele waren er leeg maar gelukkig zat er toch in een valletje een bosmuis. Nadat het beestje goed bekeken was kon die het bos weer in. Ook hadden we nog een rosse woelmuis in een van de valletjes. Een mooie vondst zo vlak bij het kampement.
Tuurlijk nog marshmellows gebrand en ook een broodje met een knakworst viel goed   in de smaak. En vuurtje stoken dat is toch iets magisch….. Lekker laat naar bed en niet lang daarna was het muisstil.
We werden gewekt door een kakafonie aan vogelgeluiden, ietwat aan de vroeg kant maar ach, waar word je nu zo gewekt , dat kan alleen maar in de vrije natuur.
Met een lekker vers bakje koffie wakker worden doe je niet dagelijks, dus dat was extra genieten. Dan het ontbijt maken voor de vaders die uitgenodigd waren omdat het Vaderdag was. De lange picknick tafel stond vol met allerlei lekkers en ook aan een gekookt eitje was gedacht. Kinderen zorgden voor hun papa en die genoten zichtbaar van alle extra aandacht.
Aandacht nog voor de mannen van de vlinderwerkgroep die een mooie uitleg gaven over de soorten vlinders en hier vooral over de nachtvlinders. s’ Nachts had er een lamp gebrand met een opvangbak om de nachtvlinders op te vangen en die mochten we dan bekijken met z’n allen en er werd uitgelegd welke soorten het waren.
Daarna nog een rondje muizenvallen gedaan met mooi weer want het zonnetje was tevoorschijn gekomen. Deze keer geen muizen in onze valletjes maar bij de andere groep zat er eentje in.
Uitgelaten terug naar het kamp en daar aangekomen werd er nog een spelletje gespeeld , er moest geraden worden welk beest je was en dat was voor de een spannender dan de ander. Maarrrr aan alle leuke dingen komt een eind en moest er nog gewerkt worden.
De tenten moesten weer worden afgebroken.
Even later zag je niet meer dat er gekampeerd was en zo hoort het ook.
Kinderen moe maar voldaan weer mee naar huis en wij als begeleiding konden weer terug kijken op een geslaagd weekend.
Dank aan Staatsbosbeheer voor het gebruik van het terrein en de mannen van de nachtvlinders.

Graag tot een volgende keer.

Dit bericht is geplaatst in Visdiefjes (jeugd 8-12 jaar). Bookmark de permalink.